skip to Main Content
Webstock2017

Și a trecut și ediția 2017 a Conferințelor Webstock. În prezentul articol voi încerca să strâng câteva concluzii pe care eu le-am reținut.

La sesiunile de dimineață sala a fost plină: 500 de oameni.

La cele trei sesiuni care s-au desfășurat paralel (vezi aici programul), s-au mai adus scaune ca să intre toți participanții.

Mulți sponsori care au ținut oamenii ocupați în pauze cu tot felul de acțiuni, activări și testări: Bitdefender, Siviero Maria, HP, Gerovital, Syscom Digital.

Eu am făcut o fotografie pe canapeaua HP cu doi bloggeri și colegi de social media din Moldova: Vadim Cușnir, administrator al Social Media în Culise, grup fb dedicat celor care lucrează în social media în Moldova și blogger pe raze.md și Mircea Mitrofan, blogger de travel.

hp-webstock-2017

Într-o pauză am fost la standul Gerovital unde mi-am testat pielea cu aparatul lor. Concluzia specialistei Gerovital: mai multă hidratare dimineața și seara, mi s-a recomandat tratamentul Gerovital cu acid hialuronic și colagen din când în când, cu ridurile stau bine, adică nu (prea) există, per total n-am probleme la acest capitol, Slavă-Domnului 😀 !

Webstock 2017 a fost așa cum m-am așteptat: cu speakeri-surpriză, informații bune și oameni care au împărtășit din propria viață.

Webstock 2017 – concluzii

Alex Gâlmeanu

Cum se diferențiază creatorul de conținut de ceilalți creatori de conținut?

Creatorul de conținut, indiferent de forma conținutului – că e fotograf, blogger sau vlogger – se diferențiază prin proiectele personale. Iată două proiecte ale lui: Anastasia și jurnalul foto de la ora 17.

Lucian Mîndruță

Intrați în tv, e prea mare înghesuiala pe social media.

Îi atragi pe oamenii ca tine, nu îi schimbi pe ceilalți.

Matei Dima (Bromania)

Nu toată lumea poate să facă vlogging.

Am început să militez împotriva conținutului de joasă calitate precum fake pranks.

Vloggerul chiar dacă începe la 14 ani crește împreună cu audiența, iar evoluția vine negreșit.

Marius Manole

Nu cred că e bine să ne trăim viața făcând nimic.

De orice te apuci, fii sigur că este o nevoie reală.

Îmi plac provocările și avem dreptul să încercăm orice. Așa am ajuns să joc cinci spectacole în aceeași zi deși mi-au spus N-o să poți c-o să mori! Ei, uite că n-am murit.

Claudiu Butacu (EFdeN)

Claudiu și echipa lui au realizat proiectul PRISPA, prima casă cu consum zero din România, adică o casă solară eficientă energetic cu care au participat la concursul Solar Decathlon din 2012. În ediția 2014 a concursului au ajuns în finală cu proiectul lor, iar la anul vor participa la Solar Decathlon din Dubai.

Deși pe rând, au câștigat și au pierdut – bani, oameni, timp, deși li s-a spus de nenumărate ori că nu se poate, domle!, iată că au realizat o casă cu consum zero în România. Casa se află în Str Pache Protopopescu la numărul 66, mergeți s-o vizitați!

Au în plan să realizeze cartiere sustenabile și o rețea de transport care să funcționeze cu energia provenită din surse regenerabile. Și să rezolve problema densității și a mobilității în București. Mă uit la prezentarea aflată pe site-ul lor ca la o minune. Având în vedere cine este primarul Bucureștiului în anul de grație 2017, mi se pare de-a dreptul s.f. planul lor. Dar mi-ar plăcea un asemenea viitor așa că nu pot decât să le țin pumnii strânși!

Ce l-a motivat?

O echipă minunată cu oameni de valoare pe care i-a inspirat și mentoratul negativ, adică zecile de uși trântite în nas.

Ionuț Budișteanu

Nu vă concentrați pe piața din România!

Alin Preda (MApN)

Ne-a povestit despre evoluția conținutului Ministerului Apărării Naționale în social media.

La început au distribuit comunicatele de presă pe pagina de Facebook.

Apoi au încercat să imite pagina armatei americane, dar postările nu se potriveau cu interesele audienței românești.

Într-un final și-au găsit identitatea, iar pagina a început să aibă succes și să atragă susținători și interacțiune: 333.823 de like-uri, este pagina cu cele mai multe like-uri dintre toate paginile de Facebook deținute de organizații guvernamentale.

Iată postarea cu 618.000 de vizualizări, 8.600 de reacții și 396 de comentarii 😀 :

Cele două cuvinte… Te iubesc!!!

Cele două cuvinte …Distribuie si tu! Ajuta-ne să ducem mesajul lor la destinatari!Sunt luptători neînfricați, puțini ar putea să facă ceea ce lor le este o a doua natură. În unul dintre cele mai fierbinți și periculoase teatre de operații din lume sunt recunoscuți drept profesioniști desăvârșiți. Nu cedează în fața greutăților, nu se pierd în situații limită dar, când vine vorba de iubire, sunt la fel de timizi ca.. oricare dintre noi. Și, la fel ca noi, foarte rar recunosc asta. Astăzi este o zi specială, de aceea, cu gândul la iubitele rămase în țară, "Rechinii Albi" transmit din Afganistan … "Cele două cuvinte". Dan Teodorescu, liderul Trupei Taxi, s-a declarat onorat de inedita colaborare cu trupele de elită ale Armatei României și a transmis, prin noi, toată prețuirea pentru militarii noștri români aflați departe de casă.#IubeșteRomânește #Dragobete #mapn #Afganistan #TrupaTaxi

Posted by Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro on 24 Februarie 2017

Nu știu dacă tu urmărești deja pagina, eu i-am dat like acum 😀 .

Așa cum am menționat în articolul pre-eveniment, am ales să merg la mini-conferințele New Digital Ideas și Case Study. Poți vedea înregistrarea celorlalte sesiuni aici.

NEW DIGITAL IDEAS

Mugur Pătrașcu (Screen Native) – Trenduri

E bine să fii la curent cu tendințele din digital? Da, e bine.

E bine să le pui în aplicare pe toate? Nu, nu prea e bine.

Problema: social media poate deveni ușor WEAPON of BRAND DISTRACTION.

Clienții și-au băgat toți banii în digital, au încercat de toate, au așteptat rezultate imediate, iar acum se întorc la celelalte forme de comunicare.

Da, au făcut performanță, adică au adus vânzări, dar după momentul de boom, concurența a văzut acțiunea ta și s-a repliat, iar peste încă șase luni, vînzările au scăzut.

Soluția este BACK to BRAND.

Adică să investești sustenabil în brand fără să aștepți un return imediat.

Depune efort să segmentezi audiența ca să știi cu cine vorbești și ca să le transmiți acelor oameni mesaje personalizate, adică relevante pentru problema lor.

Până acum a fost touch & go, adică i-ai „lovit” și ai plecat.

Implementează TOUCH & FOLLOW, adică să-i urmărești ca să fii partenerul lor de viață.

Când e cel mai bun moment să investești în brand?

Când ești sigur care este brandul tău și că experiența de brand livrează oamenilor ceea ce spui tu că ești.

Întotdeauna va fi cineva care va oferi mai ieftin decât tine.

Doar concentrându-te pe propriul brand poți să ieși în evidență, pentru că să oferi un preț mai mic nu este o strategie care să funcționeze pe termen lung.

Florin Boldescu (Raiffeisenbank) – Mobile banking trends

Uitându-se la statistici, echipa Raiffeisenbank a constatat că nu există multi-screens când vine vorba de felul în care clienții accesează online serviciile băncii: oamenii accesează ori exclusiv online, ori exclusiv mobile.

Account centric – „Nu găsi clienți pentru produsele tale, ci produse pentru clienții tăi.” (Seth Godin)

Plecând de la această informație, echipa Raiffeisenbank a aplicat strategia unbundling, adică au desfăcut aplicațiile și au oferit clientului acces direct la contul său, nu acces din meniul de servicii al băncii.

Personalizează: fii atent la ce fac clienții, nu la ce spun!

Și-au pus următoarele întrebări: ce face userul? și de ce?

După ce au găsit răspunsurile, au putut să facă recomandarea financiară potrivită.

Indiferent de tehnologie, ceea ce face Raiffeisenbank în ultimii 20 de ani este customer experience.

Răspunsul se află în tehnologie, dar care este întrebarea?

Este responsabilitatea fiecărui brand să afle.

Claudia Chirilescu (Spoon) – A.I.

A.I. – algoritm de învățare

Iată trei exemple despre cum brandurile pot să folosească algoritmul de învățare:

AiMEN – un alt fel de trolling cu ocazia lansării serialul The Young Pope în Franța

 

AAMI Smart Plates – cum să înveți să conduci ca-n 2017

 

SNICKERS Hungerithm – cum furia scade prețurile la batoanele Snickers

A.I. – predictive marketing

Brandurile vor să facă produse pentru clienți la momentul potrivit, folosind inteligența artificială.

Burberry este un de exemplu predictive marketing.

Pentru a-și lansa produsul Cat Lashes Mascara de anul trecut, brandul a colaborat cu rețeaua Pinterest, care înregistrează 38,5 milioane de vizite unice pe lună. Este un număr impresionant și o audiență la care orice brand și-ar dori să ajungă.

Categoria de beauty de pe Pinterest este o sursă enormă de informații și inspirație: la momentul respectiv erau 2 miliarde de beauty pins și 4 milioane de beauty boards. Un studiu intern al Pinterest spune că 42% dintre utilizatorii platformei (denumiți pinners) au achiziționat un produs de beauty după ce au văzut un pin.

Se pare că Pinterest e cel care a făcut pasul spre Burberry în 2015, propunându-i o colaborare, iar Burberry nu-i de mirare că a acceptat având în vedere cifrele de mai sus care reflectă interesul extraordinar al clienților pentru această platformă.

Care a fost mecanismul campaniei?

Pe micro-siteul dedicat campaniei, consumatorul răspunde la două întrebări (Câte minute durează aplicarea machiajului? și Stilul tău de machiaj include gene lungi, smokey-eyes și feline flicks?), apoi este direcționat să se conecteze la contul său de Pinterest unde primește un board personalizat cu conținut și pin-uri shoppable, toate cu linkuri către sephora.com. Personalizarea board-ului respectă răspunsurile date pe micro-site: o consumatoare cu o rutină de machiaj care durează cinci minute primește un alt board decât o consumatoare care are nevoie de 15 minute pentru a-și realiza machiajul. În plus, primele 500 de participante în campanie au primit produsul gratuit.

Brandul a investit aproape tot bugetul de marketing pentru această campanie în social media.

Ținta campaniei au fost consumatorii prezenți pe social media, deci aici și-a concentrat forțele, plasând cârligul adică linkuri către micro-site unde consumatorii să completeze chestionarul și să ajungă în etapa finală a experienței, adică primirea boardurilor personalizate.

Punctul central al oricărei campanii trebuie să fie personalizarea.

În afară de personalizare, ce mai este important pentru consumator?

Brandul ca experiență.

Pentru că două treimi din consumatori preferă să dea bani pe o experiență decât să cumpere un produs.

Iată inovația adusă de Lufthansa: conferințe, prezentări de modă înainte de premieră și testări de produse, toate în timp ce zbori către destinație. Vezi despre ce e vorba aici: Lufthansa FlyingLab.

CASE STUDY

La sesiunea Case Study mi-a plăcut Andrei Ungureanu de la Coca-Cola care a prezentat campania Next Big Vlogger.

Campania a fost realizată pentru puștani, plecând de la dorința acestora de a deveni video creators.

Cei de la Coca-Cola s-au întrebat cum pot ei să-i ajute să ajungă ce vor. Știau că și vloggerii consacrați, idolii pe care acești puștani îi urmăresc cu sutele de mii pe YouTube își doreau învățăcei, tineri pe care să-i școlească și astfel să predea ștafeta mai departe.

Astfel echipa s-a gândit să împerecheze dorința puștanilor și dorința vloggerilor sub forma unui concurs: Devino the Next Big Vlogger și vedetă pe dozele de Coca-Cola!

Răspunsul puștanilor a fost copleșitor: 1864 de înregistrări video trimise pentru a intra în concurs.

Puteți urmări cum s-a desfășurat campania pe site și canalul de YouTube.

Iar pentru Coca-Cola, rezultatul a fost că vânzarea dozelor cu pozele finaliștilor a crescut cu două cifre. Andrei nu a dat procentul exact, probabil din motive de confidențialitate.

De ce a avut succes campania?

Pentru că a răspuns aspirațiilor audienței țintă.

Pentru că s-a folosit de relațiile personale pe care le aveau deja cu vloggerii consacrați și urmăriți de audiență.

Cunoaște aspirațiile audienței tale și gândește campanii care să le aibă în centru, făcând legătura cu produsul sau serviciul tău.

Care este concluzia mea după Webstock 2017?

A fost o experiență minunată de învățare și relaxare.

Cu siguranță voi pune în aplicare informațiile și concluziile oferite de speakeri pentru clienții GipMedia.

Dacă nu ai participat anul acesta, fă-ți o notă în calendar pentru Webstock 2018 care se anunță și mai și având în vedere că va fi a zecea ediție #webstock10ani.

Felicitări echipei Evensys pentru organizare!

Cum îi spuneam și lui Vadim, ceea ce contează pentru mine este prea puțin unde este organizat un eveniment sau ce mâncare este disponibilă.

Pentru mine contează vorbitorii și informațiile pe care aceștia le transmit. Iar Webstock este un eveniment care aduce în fiecare an vorbitori valoroși.

Să ne vedem cu bine la Webstock 2018!

1 vote

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top