Parvoviroza este cel mai mare pericol pentru puiul de câine nevaccinat. În articolul de față…
Recomandări pentru stăpânii de câini și alte animale de companie
Cum afectează Coronavirus animalele de companie, cum să avem grijă de ele și de noi în această perioadă – recomandări de la dr veterinar Badineci Cristian.
Este joi 19 martie 2020, o zi frumoasă de primăvară. Numărul îmbolnăvirilor cu virusul Corona crește zilnic, iar Președintele a decretat de luni Stare de Urgență.
Și eu și George respectăm regulile de prevenție: ne spălăm des pe mâini (la intrarea în casă, înainte de a pregăti masa și înainte de a mânca), nu mai dăm mâna cu nimeni și nu ne mai pupăm, practicăm social distancing, ne străduim să ieșim pentru cumpărăturile necesare doar o dată pe săptămână și lucrăm de acasă.
Dar aici nu este vorba doar de noi, trebuie să o introducem și pe Kimi în ecuație.
Cum schimbă situația faptul că avem un câine?
Probabil că ți-ai pus și tu aceeași întrebare.
Așa că am apelat la dr veterinar Cristian Badineci (Cabinet veterinar Vete Pet Land), medicul curant al lui Kimi.
Am întocmit o listă de întrebări pe care le aveam eu la care am adăugat și alte întrebări venite din comunitate.
CORONAVIRUS ȘI CÂINII DE COMPANIE – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
Iulia-Cristina Uță: Dacă blănosul nostru vine în contact cu o persoană care mai târziu este testată pozitiv pentru Coronavirus, este posibil ca și câinele să fie afectat de virus și să se îmbolnăvească?
Dr Cristian Badineci: Până la această dată nu există evidența că virusul COVID – 19 se poate transmite de la om la animalele de companie.
Despre Coronaviroza canină
Câinii se pot îmbolnăvi de CCoV (coronavirus canin), care afectează tubul digestiv spre deosebire de tractul respirator și nu se transmite la om.
Boala digestivă de la un câine la altul se poate lua prin ingestie sau contact cu fecale sau indivizi purtători. După episodul acut cu diaree, vomă, letargie, câinii pot rămâne purtători până la 6 luni. Sunt afectați în special puii, care de cele mai multe ori au și alte entități (paraziți intestinali, bacterii, Parvovirus). Dacă observați diaree, prezentați-vă la medicul veterinar pentru consult, analize, tratament. Pentru CCoV la câine există și un vaccin preventiv.
Despre Coronaviroza felină
Pisicile pot lua FCoV sau Coronaviroza felină care poate fi enterică sau peritoneală (PIF). Aceasta nu este contagioasă la câine sau la om, dar se poate transmite prin ingestia fecalelor sau linsul suprafețelor contaminate la pisică (în special sunt susceptibile pisicile maidaneze). Această boală este gravă, nu are vaccin. Coronavirozele digestive canine și feline se pot testa la cabinetele veterinare la recomandarea medicului veterinar.
Boala similară respiratorie la câine, cu contagiozitate mare, similară cu acest COVID-19 este tusea de canisă. Nu se transmite la om, dar se transmite foarte ușor prin tuse de la câine la câine. Și pentru aceasta există vaccin preventiv.
Tratamentul în cazul bolilor virale este simptomatic. Contactați medicul veterinar la observarea oricăror modificări în starea de sănătate a animalelor de companie.
ICU: Poate câinele transmite virusul Corona către stăpân?
CB: Câinele poate transmite COVID – 19 la om numai ca vector, acționând ca o suprafață pe care rămân picăturile contaminate cu virus în urma tusei sau strănutului unui om infectat pe acesta.
Drept pentru care rămân în vigoare recomandările de precauție și igienă oficiale.
Purtați masca, strănutați în cot, păstrați distanța de 1 m față de animalele de companie, ieșiți afară timp cât mai scurt și păstrați distanța de 1 m față de indivizii care au simptomatologie respiratorie.
Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun și folosiți dezinfectante de mâini înainte și după ce atingeți animalele de companie.
ICU: Cu ce ștergem lăbuțele câinelui după ce intrăm în casă de la plimbare?
Până în acest moment, îi ștergeam lăbuțele lui Kimi cu șervețele umede, de bebeluș. Este clar că această soluție nu mai este suficientă în situația curentă. Alți stăpâni folosesc Igienol (în cantități foarte mici), apă cu oțet, apă oxigenată, șampon cu clorhexidină, apă cu săpun. Care variante sunt recomandate?
CB: Lăbuțele câinilor sunt vectori de transmitere a multor entități patogene, precum paraziți, bacterii, viruși, micelii, drept pentru care recomand nu numai în cazul de față, să se spele lăbuțele câinelui de fiecare dată când vine de afară.
Folosiți șampoane cu clorhexidină 4%, sau săpun natural cu aloe vera. Au proprietăți antiseptice. Lăsați să acționeze spuma 10 minute apoi clătiți bine, ștergeți cu un prosop uscat și uscați cu feonul.
Apoi dezinfectați cada și gresia din casă cu Igienol. Pentru câinii cu păr lung și încâlcit între degete, efectuați cât mai des tunderea părului pentru a prinde cât mai puține entități patogene la plimbarea de afară.
Toate substanțele dezinfectante, mai ales cele pe bază de clor pot determina alergii și inflamații cutanate locale la câine. Folosiți numai substanțele recomandate de medicul veterinar, iar dacă apar reacții adverse locale, prezentați-vă la consult.
ICU: Ce dezinfectanți recomandați?
CB: Pentru podelele din locuința animalelor de companie recomand Igienolul. Pentru așternuturi și haine de animale la mașina de spălat recomand Sanytol dezinfectant pentru haine.
ICU: Ce măsuri sunt recomandate dacă se produc intoxicări: câinele/pisica a lins dezinfectant? Există vreun antidot pe care să îl administrăm de urgență?
CB: Dezinfectantele pentru suprafețe sunt toxice și pot produce inflamații și alergii locale prin contact cu pielea sau cu ochii animalelor de companie, cât și gastroenterite sau intoxicații hepatice dacă sunt ingerate.
Dezinfectantele mai toxice și mai puternice pentru viruși sunt: clorul, virkonul, ectocidul. A nu se administra dezinfectante pentru suprafețe pe animale.
În caz de inflamații ale ochilor, gurii, vomă, diaree, vă recomand să contactați medicul veterinar. Acesta va efectua consult general, analize specifice în funcție de suspiciune și tratament în consecință în funcție de gravitatea cazului.
Se poate spăla zona de contact de dezinfectantul care a produs leziuni (picioare, corp, cap, gură) pentru diluarea sau înlăturarea substanței până la vizita la cabinetul veterinar.
ICU: Ce să NU FACĂ stăpânii de câini în această perioadă?
CB: Nu plimbați câinii perioade lungi de timp. Și-a făcut nevoile, îl aduceți acasă.
Evitați țarcurile aglomerate.
Nu cădeți în extrema cealaltă de a ține câinii numai în casă, au nevoie de mișcare și aer curat.
Nu administrați tratamente topice sau generale fără recomandarea medicului veterinar.
ICU: Ce SĂ FACĂ stăpânii de câini cu precădere?
CB: Dezinfectați podelele casei cu Igienol.
Plimbați câinele afară perioade scurte de timp (zece minute), două ieșiri pe zi.
Puteți spăla tot corpul câinelui cu șampon cu clorhexidină 4% o dată pe lună sau la recomandarea medicului fiecăruia.
Spălați lăbuțele câinelui de fiecare dată când vine de afară.
Pieptănați câinele zilnic.
Respectați recomandările oficiale de igienă și protecție.
ICU: Alte recomandări?
CB: Dacă sunteți în carantină, trimiteți câinele la o rudă, un vecin, un prieten care poate să îl țină perioada respectivă de timp.
Dacă acest lucru nu este posibil, ASPA poate prelua animalele de companie dacă sunteți infectat cu coronavirus.
Respectați recomandările oficiale COVID – 19: https://gov.ro/ro/recomandari și http://www.ansvsa.ro
Gandurile mele pe marginea recomandărilor dr Badineci
Coronaviroza canină
Nu știam de coronaviroza canină. Nu am de gând să o vaccinez pe Kimi împotriva coronavirozei canine așa cum am citit zilele astea într-o listă de recomandări publicate pe grupul nostru Beagle de pe Facebook. Nu este momentul și nici cazul având în vedere că multe cabinete veterinare au luat măsuri de limitare a contactului cu pacienții și primesc doar cazurile de urgență. Vaccinarea preventivă împotriva coronavirozei canine nu mi se pare că se califică drept urgență.
Dragi proprietari,Vă reamintim că în această perioadă oferim asistență medicală doar pentru urgențe.Dacă ne…
Publicată de Crystal Vet – Urgente veterinare pe Duminică, 15 martie 2020
Ștergerea lăbuțelor
În acest moment o ștergem pe Kimi pe lăbuțe la intrarea în casă cu apă și săpun. N-am acum săpun cu aloe vera, o să-l caut la următoarea ieșire ca să nu ne trezim cu vreo dermatită provocată de spălatul des cu săpun. Mi se usucă mie mâinile de la atâta spălat, d-apăi lăbuțele lui Kimi. Și noi avem șampon cu clorhexidină, dar nu de 4%. Ultima oară când am căutat, am găsit cu greutate cu 2%.
Igienol și Sanytol
Nu știam de Igienol și Sanytol, recunosc. George a căutat Igienol pentru pardosele, dar n-a găsit decât pentru baie și bucătărie. Mai căutăm, poate se refac stocurile.
Pentru dezinfectarea hainelor cu care venim de afară, am văzut că Sanytol are o variantă spray pentru aer, suprafețe și textile.
Plimbări mai scurte
De când a răcit Kimi în ianuarie, oricum am redus durata plimbărilor. De obicei plimbarea cu Kimi durează cam o oră dacă nu e prea frig afară, vara o oră și jumătate. Acum durează atât cât să facă pișu si kk, după care facem stânga-mprejur cu direcția casă. Ceea ce ei nu îi prea convine, dar n-am ce să fac. Iau o mână bună de bobițe cu mine ca să o aduc în liniște și pace. Stăpânii care au curte sunt evident avantajați în situația dată. De asemenea încerc să evit orele la care iese toată lumea cu câinii afară cum ar fi seara la ora 19.
Nu mai mangâi alți câini, nu las pe alții să o mângâie pe Kimi
Câinii nu răspândesc virusul corona, doar oamenii. Dar trebuie sa ținem cont că blănoșii nostri sunt un vector pentru transmiterea virusului, adică îl pot aduce în casă dacă au contact cu o persoană infectată (tușește deasupra câinelui sau tușește și pe urmă mângâie câinele).
Recomandarea de a nu atinge alți câini și de a-i ruga pe ceilalți să nu-ți atingă câinele este o regulă de prevenție întemeiată. Virusul se transmite foarte ușor, urmărește aici cum este afectată lumea. Îmi place să mângâi câinii cu care ne întâlnim la plimbare și pe care îi cunosc de mulți ani (Lady, Bruno, Ionică, Tilly și Pongo, Lucky), dar o să mă abțin pentru că așa e bine pentru toată lumea.
10 RECOMANDĂRI PE SCURT PENTRU STĂPÂNII DE CÂINI DE COMPANIE
Ca lucrurile să funcționeze toată lumea trebuie să cunoască și să respecte aceleași reguli. Așa că le reiau mai jos în formă scurtă ca să fie mai ușor de reținut:
This Post Has 0 Comments