Skip to content
informatiile-despre-caine

De unde îţi iei informaţiile despre câinele tău pentru a-i înţelege comportamentul? Consider că este foarte important să te informezi din surse autorizate.

Îţi pun întrebarea asta pentru că şi eu mi-am pus-o după ce am dat peste un articol întitulat 16 indicii utile pentru a înţelege comportamentul unui câine, în ilustraţii amuzante publicat pe tasta.ro.

Citind articolul, mi-am dat seama că 90% din explicaţiile date sunt incorecte.

Având în vedere că articolul are 1309 de distribuiri, m-a revoltat faptul că atâţia oameni iau de-a gata şi cred ceea ce se spune aici.

Educaţia în domeniul canin este foarte redusă, iar asemenea articole nu fac decât să perpetueze informaţii greşite, pe alocuri gogonate despre comportamentului câinelui.

Aşa că l-am rugat pe Marius Munteanu, dresor în cadrul Clubului de Excelenţă Canină Patrocle din Braşov să comenteze afirmaţiile de la fiecare punct din perspectiva cunoştinţelor şi experienţei sale. Pe Marius îl găsiţi de asemenea pe grupul Comportament canin, educaţie şi dresaj. Discuţii, soluţii, metode de pe Facebook, unde oferă informaţii şi soluţii legate de comportamentul, dresajul şi educaţia canină tuturor celor care solicită ajutor, alături de alţi profesionişti.

Am reluat aici articolul de pe tasta.ro ca atare, menţionând separat explicaţiile date în articol şi cele scrise de Marius Munteanu.

Să începem!

1.Câinele îşi lasă coada în jos.

tasta.ro: Înseamnă că nu înțelege ce se întâmplă şi te roagă ca tu să îi spui ce să facă. Când dă din coadă rapid, înseamnă că este de acord cu faptul că tu eşti la conducere.

Marius Munteanu: Limbajul corporal al câinelui este circumstanţial. Niciodată un semnal nu poate fi luat separat de restul semnalelor pe care le oferă câinele. Coada lăsată în jos poate fi expresia nedumeririi, dar, în funcţie de situaţie, poate fi şi un semn de relaxare a câinelui, de pildă când e mângâiat. Diferenţa o face postura generală (încordată sau relaxată, expresia feţei etc.). Datul rapid din coadă poate fi semn de bucurie, ca atunci când ne întoarcem acasă sau de surescitare. În orice caz, nu are nicio legătură cu recunoaşterea cuiva ca şef. Relaţia pe care o avem cu câinele e mult mai complexă, a o reduce la un simplu raport de tip şef – subordonat este inexact şi păgubos.

2. Coada ridicată şi tremură uşor.

tasta.ro: Câinele lansează un atac la autoritatea ta, pentru că el consideră că este şeful.

M.M: Din nou, o interpretare săracă, expresie a unei gândiri reducţioniste, de pe poziţia autoritaristă menţionată mai sus. Cel mai bun prieten al omului nu este nici subordonatul perfect, nici nu vrea să preia controlul asupra casei. În vreme ce tremurul cozii poate însemna nervozitate (câinele protejează o resursă, un spaţiu), poate fi şi semn al unei aşteptări încordate lipsită de sfidare (de ex. câinele aşteaptă să îi arunc mingea sau o recompensă). Din nou, nu ne putem lipsi de celelalte semnale corporale: expresia generală a feţei, privirea, poziţia urechilor, prezenţa sau absenţa mârâitului, lătrat etc. La unele rase mai puţin expresive, simplul tremur al cozii poate fi semn de bucurie (de exemplu, la Akita), deci un artefact care ţine de rasă.

3. Coada este ascunsă între picioare.

tasta.ro: Este un semn că îi este frică, ceva îl doare sau se simte inconfortabil. Dacă nu observi nici un motiv de îngrijorare la exterior, dar câinele tău îşi ascunde des coada între picioare, ar trebui să mergi cu el la veterinar.

M.M: Într-adevăr, coada ţinută între picioare poate însemna teamă, disconfort, mai ales în combinaţie cu postura chircită, capul lăsat, urechile pe spate, etc. Dar la unele rase, de exemplu la ogarul italian, este poziţia normală a cozii, deci o caracteristică a rasei şi nu neapărat expresia fricii.

4. Ochii larg deschişi şi în alertă.

tasta.ro: Încearcă să îţi atragă atenţia. Te provoacă şi aşteaptă un răspuns ferm din partea ta.

M.M: Un câine îşi poate privi insistent stăpânul atunci când vrea atenţie. Dar de ce ar aştepta un răspuns ferm? Poate fi o simplă provocare la joacă…

5. Clipeşte des.

tasta.ro: Acest lucru înseamnă că este gata de joacă. Dar dacă face asta mult şi des, e posibil ca ceva să fie în neregulă cu ochii lui, îl dor, şi ar trebui să-l duci la un veterinar.

M.M: Clipitul des, mai ales dacă e moale, este un semnal pacificator sau semnal de calmare. În principiu, câinele spune că nu are intenţii agresive. Frecvent, acest clipit, însoţit şi de alte semnale (căscat, evitarea privirii, postură submisivă, etc.), este un răspuns la admonestare. Unii găsesc foarte amuzant, chiar există o adevărată modă pe internet să îşi filmeze câinii când sunt certaţi. Fără să înţeleagă că supun câinele la un stres inutil, ei inoculează ideea falsă şi dăunătoare a „câinelui vinovat”, a câinelui care ştie că „a călcat pe bec”. În realitate, câinii nu deosebesc binele de rău, pentru că nu sunt fiinţe cu o moralitate de tipul celei umane.

6. Urechile stau drepte în sus sau sunt înclinate uşor într-o parte.

tasta.ro: Câinele îţi arată că este curios şi reacţionează la orice eveniment nou din jurul lui.

M.M: Da, este semn de atenţie, de alertă. Mai greu observabil la rasele cu urechile lăsate (Beagle, Basset Hound, Cocker Spaniel, etc.)

7. Urechile sunt lăsate în jos.

tasta.ro: Este un semn că el este speriat. Câteodată câinele tău ar putea să-şi ţină doar o ureche aplecată în jos, iar cel mai adesea, este urechea stângă. Aceasta este modalitatea câinelui tău de a reacţiona în faţa unor oameni noi sau a unora de care este speriat.

M.M: Urechile au peste o duzină de muşchi care le mobilizează în felurite moduri. Un câine speriat le poate lăsa în jos, le poate lipi de cap, de asemenea pot fi date pe spate, dar pot fi şi ciulite, pentru a detecta direcţia unui eventual pericol.

8. Câinele cască.

tasta.ro: Înseamnă că este nervos sau agitat. Căţeii fac des asta atunci când sunt înconjuraţi de alţi câini cu care nu sunt familiari. Dar dacă prietenul tău cască după ce o faci tu, înseamnă că este foarte ataşat de tine.

M.M: Căscatul, atunci când câinele nu este obosit, poate indica nervozitate sau stres. De asemenea, poate fi semnal de calmare sau semnal pacificator. Ca şi în cazul omului, căscatul are şi un rol social, adică se „molipseşte”. Nu indică ataşamentul în mod special.

9. Câinele îşi linge faţa.

tasta.ro: Este stresat sau simte pericolul unei ameninţări.

M.M: Într-adevăr, unul dintre semnalele de stres poate fi, între altele, linsul rapid al botului. Dar poate fi şi un semn de suferinţă. Câinii îşi ling frecvent botul când le e rău sau când au dureri.

10. Câinele îşi arată dinţii, dar nu latră.

tasta.ro: Înseamnă că îşi protejează teritoriul. Animalele fac asta des atunci când mănâncă.

M.M: Depinde de ce dinţi. Câinii pot zâmbi, când au gura deschisă, limba scoasă şi li se văd dinţii de jos, într-o expresie generală relaxată a feţei şi a corpului. Dezvelirea dinţilor din faţă, lăsând să se vadă inclusiv caninii, poate fi un avertisment: ameninţare dar şi teamă, deci un semnal ambiguu. Postura corpului (rigiditate, poziţia cozii, a urechilor, privirea) spune restul. Câinii îşi protejează teritoriul printr-un întreg arsenal progresiv de comportamente şi de atitudini, foarte frecvent prin lătrat. Protejarea hranei sau a altor resurse este de asemenea graduală, de la mâncatul grăbit până la mârâit, privire indirectă (se vede albul ochilor), rigiditate, dezvelirea dinţilor sau chiar lansarea unui atac, fals sau adevărat. Toată lumea îl cunoaşte pe Denver, „câinele vinovat”, care a făcut furori la ştiri şi pe reţelele de socializare. Denver închide ochii, face o faţă de clown şi afişează un rânjet, dezvelindu-şi dinţii. Este semnal de calmare. Deci, din nou, circumstanţele dictează interpretarea.

11. Câinele stă pe spate şi îşi arată burtica.

tasta.ro: Îţi arată că are încredere în tine şi că vrea să îţi facă pe plac. Dacă îl scarpini pe burtică în această poziţie, îi arăţi că eşti mulţumit de comportamentul lui.

M.M: Nu neapărat încredere. Mai ales căţeii tineri îşi asumă o asemenea postură submisivă, care este menită să indice, prin expunerea părţilor vulnerabile, faptul că sunt inofensivi. Cât despre câinele care vrea să ne facă pe plac, este un mit. Jean Donaldson, una dintre figurile proeminente ale dresajului la nivel mondial, spunea într-o carte a sa că încă mai aşteaptă să întâlnească unul. Câinii nu au evoluat ca să ne facă nouă pe plac. De fapt, sunt nişte „egoişti inocenţi”.

12. Câinele îşi pune capul pe umărul stăpânului.

tasta.ro: Înseamnă că vrea să îţi atragă atenţia şi că are nevoie de afecţiunea ta. Dacă îţi atinge mâinile cu nasul, înseamnă că vrea să-l mângâi.

M.M: De acord, în principiu.

13. Câinele îşi pune lăbuţa pe genunchiul stăpânului.

tasta.ro: Dacă face asta cu o privire arogantă, înseamnă că vrea să te domine. În această situaţie, dresorii recomandă să priveşti fix în ochii lui şi să îi îndepărtezi lăbuţa.

M.M: Nici vorbă. Cel mai frecvent, e un gest prietenos sau un comportament prin care câinele cere atenţie. Dominanţa e un construct teoretic complicat, util în etologie. Din păcate, popularizarea termenului a făcut ca el să nu mai însemne nimic. Orice nu ne convine e dominanţă. Câinele trage în lesă? E dominant. Latră? E dominant. Sare pe mine? E dominant. E agresiv faţă de alţi câini? Dominant… Eu recomand multă precauţie în etichetarea cîinilor ca dominanţi.

14. Câinele are o singură lăbuţă ridicată.

tasta.ro: Înseamnă că te întreabă ceva. Poate că e flămând sau vrea să se joace. Câteodată fac asta pentru că văd ceva interesant.

M.M: Ridicarea unei lăbuţe poate fi expresia nesiguranţei, câinele e confuz… Dar, așa cum s-a precizat, poate fi şi expresia încordării. Câinii pontatori fac asta în mod instinctiv.

15. Câinele îşi întoarce spatele.

tasta.ro: Înseamnă că are încredere în tine.

M.M: Sau că vrea să fie lăsat în pace.

16. Se scutură.

tasta.ro: Câinii fac asta pentru a scăpa de stres şi tensiune.

M.M: Scuturatul (când câinele nu este ud), poate însemna multe lucruri: eliberarea de tensiune, anunţă încheierea unei reprize de joacă (ambii câini se scutură); uneori, câinele se scutură după ce e mângâiat, periat… un comportament ambiguu, care trebuie interpretat în funcţie de situaţie.

Aici se încheie cele 16 puncte. Am aflat că acest articol este de fapt o simplă traducere, originalul în engleză fiind publicat pe site-ul brightside.com.

După cum vezi din răspunsurile date de Marius Munteanu, lucrurile sunt complexe pentru că şi câinele este o fiinţă complexă. Cel mai mult m-au enervat explicaţiile tasta.ro legate de „dorinţa” câinelui de a-şi domina stăpânul pe care eu le consider pur şi simplu aberante. Aş râde, dar nu e de râs, e de plâns!

Este foarte bine că doreşti să-ţi cunoşti câinele şi să înţelegi ce-ţi comunică prin comportamentul lui, dar este foarte important să-ţi selectezi sursele şi mai ales să te informezi din surse autorizate.

Aşa că te invit să te gândeşti la întrebarea mea şi să cauţi articole în limba română semnate de dresori, psihologi, comportamentalişti canini, medici veterinari.

Iulia

10 votes
Back To Top