Recomandări pentru stăpânii de câini și alte animale de companie Cum afectează Coronavirus animalele de…
Deparazitarea externă la câine
A venit căldura așa că a venit și momentul deparazitării externe a câinelui din dotare.
De aceea m-am gândit că îți este de folos să găsești într-un singur loc toate variantele ca să știi ce să alegi.
Deparazitarea externă a lui Kimi este un subiect foarte serios în casa noastră: la fiecare patru săptămâni, pac! îi punem zgardă și pipetă nouă 🙂 .
Într-un an am lăsat-o pe Kimi la o pensiune canină ca să mergem în Olanda, la nunta Alinei, sora mea.
În timp ce îi făceam hârtiile și înainte de a începe să plâng cu lacrimi de crocodil că o lăsam acolo (a fost vorba doar de șapte zile, dar pentru mine a fost crunt), domnișoara de la pensiune care completa toate detaliile despre Kimi, după ce a verificat carnețelul de sănătate, spune încântată
– Așa câine deparazitat la program, n-am mai văzut demult!
Trăim în oraș, deci Kimi este un câine de asfalt, ca să zic așa, dar ne străduim în fiecare an să facem în așa fel încât să nu se urce niciun parazit pe blana ei, mama lor de nenorociți!
Deparazitarea externă la câine – variante
Spray cu efect antiparazitar
Sprayul este o modalitate de tratare și prevenire a infestării cu purici și căpușe la câine.
Sprayul este administrat extern, adică îl pulverizezi pe corpul câinelui, în întregime cap-coadă-lăbuțe. Scopul este să ajungă pe piele pentru că aici vrea parazitul să ajungă ca să se hrănească (nemernicul!). Substanța activă conținută de spray este o neurotoxină (ex fipronil) care atacă sistemul nervos central al parazitului și astfel îl omoară.
Efectul sprayului durează între 3-5 săptămâni.
Spray repelent cu efect antiparazitar
Acest spray conţine uleiuri esenţiale şi extracte naturale de origine botanică (cuişoare, ricin, cimbru) care îi împiedică pe paraziţi (purici şi căpuşe) să se urce pe câine. Îl pulverizezi pe tot corpul câinelui şi pe piele.
Efectul de respingere al acestui spray durează între 5 şi 15 zile în funcţie de profilul biochimic al pielii câinelui.
Pipetă cu efect antiparazitar
Pipeta conține o soluție lichidă antiparazitară și este administrată extern o pui direct pe pielea câinelui, la ceafă, între omoplați și/sau la baza cozii.
Pipeta tratează infestațiile cu paraziți și este o modalitate de prevenire:
- elimină puricii şi previne infestaţii noi cu purici adulţi timp de 8 săptămâni
- previne înmulţirea puricilor prin inhibarea dezvoltării ouălor, a larvelor şi pupelor ieşite din ouăle depuse de puricii adulţi timp de 8 săptămâni de la aplicare
- elimină căpuşele şi previne o infestare nouă cu căpuşe timp de 4 săptămâni
- elimină păduchii
Efectul pipetei durează 4 săptămâni.
Zgardă cu efect antiparazitar
Zgarda conține diferite substanțe cu efect antiparazitar.
Este tratament și modalitate de prevenire a infestării cu paraziți precum purici și căpușe.
Omoară puricii imediat sau în câteva ore, iar căpușele, la 48 de ore după ce ai pus-o la gâtul câinelui.
În funcție de firma producătoare, efectul zgărzii poate fi între 30 zile și 8 luni.
Unele zgărzi au miros, altele nu.
Pe unele trebuie să le activezi (adică să întinzi zgarda ca pe elastic).
De reținut
-
Când pui pipeta câinelui, ai grijă să nu-i faci baie în primele trei zile de la aplicare pentru că altfel pipeta își pierde efectul. Noi verificăm vremea ca în cazul în care se anunță ploi, să-i punem pipeta după ce trec ploile.
-
Nu-i pune pipeta/zgarda/tableta nouă la un interval mai mic de 4-8 săptămâni.
-
Orice variantă pentru deparazitare externă alegi, verifică modalitatea de administrare, efectele adverse și contraindicațiile sau cere sfatul unui veterinar.
-
Orice variantă alegi, testeaz-o întâi ca să vezi dacă este suportată bine de câine sau de membrii familiei.
-
Dacă ai copii, verifică variantele și vezi care sunt cele mai puțin periculoase pentru ei. Substanțele cu efect antiparazitar sunt totuși otrăvuri care intră prin piele în sânge, nu trebuie să fie înghițite, nici de câine, nici de om.
-
Când era Kimi mică, am încercat câteva zgărzi și pipete pentru a vedea care i se potrivește cel mai bine. Îmi amintesc de o zgardă antiparazitară (nu mai știu cum se numea zgarda) care emana un miros îngrozitor. Nu am suportat mirosul și nici Kimi nu a suportat zgarda, probabil substanța activă era prea puternică, pentru că la puțin timp după ce i-am pus-o la gât, a vomitat. În secunda doi i-am scos zgarda și am aruncat-o la gunoi.
-
Unele produse au efectul scontat, adică protejează câinele de purici și căpușe, altele nu. Diferă de la câine la câine. Unii câini strâng purici și căpușe cu toate că au pipetă sau zgardă.
-
Sunt sigură că ai întâlnit cel puțin un caz în care câinele a fost mușcat de căpușă și a făcut babesioză sau altă boală chiar dacă avea pipetă, deși teoretic căpușa trebuia să moară în momentul în care a început să se hrănească.
-
Nicio soluție nu este 100% sigură.
-
În perioada caldă este bine să verifici câinele când ajungi în casă: îl perii sau pur și simplu verifici blana și pielea cu mâna, te uiți între degete, în spatele urechilor, în urechi, la subțioare.
-
Sunt avantajați câinii cu blana albă sau deschisă la culoare pentru că astfel poți să vezi căpușa mai ușor. Dar nu te baza pe detaliul ăsta pentru că atunci când căpușa nu s-a hrănit încă, este foarte-foarte mică. De abia după ce începe să sugă sângele, începe să crească ca un balon. Dar atunci s-ar putea să fi transmis deja boala.
-
Cea mai importantă regulă: întotdeauna întreabă medicul veterinar pentru a lua împreună cea mai bună decizie în funcţie de situaţia câinelui tău: vârstă, starea ficatului, activităţi (una este să fie un câine de vânătoare, alta este un câine de casă, etc)
Sper că te ajută informațiile din articolul meu.
Îți doresc o primăvară fără paraziți!
Iulia
This Post Has 2 Comments
Comments are closed.
[(comment token failure)]
Buna seara,
Sunt disperata pentru ca stau intr-o zona plina de capuse si din pacate nici in oras nu este facuta dezinfestie. Momentan i-am pus o zgarda cu uleiuri naturale si in aceasta seara ii pun si o pipeta cu fipronil. I-am preparat lui Bingo al meu si un spray cu uleiuri esentiale. Nu stiu ce sa mai fac, parca toate capusele le culege:((. Ce antiparazitant extern folositi pentru Kimi ?
Buna, Mihaela! Da, capusele sunt o problema serioasa. Sprayul cu uleiuri este o varianta buna, sa-i dai pe labute/picioare, burta, piept si gat inainte sa iesiti din casa. Si inainte sa intrati in casa, da-i cu o perie peste tot pe blana ca sa dai capusele jos. Mie mi-e frica sa o las in iarba inalta, noroc ca in zona noastra au venit si au taiat iarba. Pentru Kimi folosim pipeta PetSpot sau Ex-spot si zgarda Pess (se intinde ca sa se activeze substanta). Pana acum combinatia a protejat-o bine, dar e adevarat ca nu suntem intr-o zona infestata cu capuse. Nu a luat capuse decat de doua ori in 7 ani. Trebuie sa incerci mai multe variante pana gasesti cea potrivita pentru Bingo.