skip to Main Content
Nevoile-cainelui

Este responsabilitatea stăpânului să cunoască nevoile câinelui său și să i le îndeplinească.

Iată de ce are nevoie câinele tău pentru a duce o viață echilibrată și de ce nu, fericită:

MEDIU/SPAȚIU

Câinele are nevoie de un mediu adecvat, la adăpost de fenomene naturale, un loc în care să se simtă în siguranță.

Dacă stă în curte, are nevoie de o cușcă uscată și încălzită pe timpul iernii și o zonă cu umbră unde să se poată retrage în timpul verii pentru a preveni insolația. Este o cruzime să ții câinele legat cu un lanț de 5 metri.

Atenție! Dacă îți ții câinele în curte în timpul orelor de serviciu asta nu înseamnă că nu mai este nevoie să-l scoți la plimbare atunci când vii acasă.

Dacă patrupedul stă în casă, într-o cușcă de interior din anumite considerente, aceasta trebuie să fie îndeajuns de mare și înaltă încât să-i permită câinelui să stea în picioare și să se întoarcă fără probleme. De asemenea câinele nu trebuie ținut în cușcă mai mult de patru ore fără pauză. Când o învățam pe Kimi să-și facă nevoile afară, am folosit o cușcă de interior și veneam de la serviciu să o scot afară la o plimbare de o oră după ce stătea în cușcă patru ore. După care o băgam înapoi în cușcă și mai ieșea după alte patru ore când veneam acasă de la serviciu.

Eu sunt de părere că cel mai potrivit loc pentru câinele de companie este în casă, lângă stăpân.

Am auzit de multe ori, de la alte persoane părerea cum că pentru a avea un câine de talie mare (ciobănești, dog germani, etc) trebuie să ai casă cu curte unde el să stea în permanență. Eu nu sunt de acord. Că e dog german sau ciobănesc de 60 de kile, dacă are un fotoliu sau o canapea unde să doarmă, eu cred că n-are importanță pentru câine că stă în două camere sau într-o casă cu curte de 1000 mp, atâta timp cât este în mijlocul familiei și are parte de exerciții fizice și mentale în afara casei. Dar eu am câine beagle, nu ciobănesc, așa că îți aștept părerea în comentarii…

HRANĂ și APĂ

Este obligația ta, ca stăpân al câinelui să îl hrănești și să te asiguri că are apă proaspătă zilnic. Nevoile nutriționale diferă în funcție de talia câinelui, de vârstă, afecțiuni sau boli. Puii au nevoie de vitamine pentru că sunt în creștere. Seniorii care au probleme de sănătate au nevoie de mâncare specială.

Hrana diferă și de la individ la individ. Poate unora le merge mai bine cu mâncare industrială, iar altora cu hrană raw, altora cu mâncare gătită. Oricum ar fi, trebuie să te informezi cu privire la ce are voie și ce nu are voie să mănânce un câine. Iată câteva exemple de alimente interzise tuturor câinilor ciocolată, alcool, ceapă, mazăre, struguri, avocado, etc.

nevoile-cainelui-6

Și nu uita să aibă în permanență apă proaspătă!

COMPORTAMENT

Știu că trăind cu noi, câinele se adaptează așa de bine că poate manifesta comportamente umane.

Dar câinele trebuie să fie liber să se manifeste natural: să miroasă, să socializeze cu oameni și alte animale afară, să se joace, să alerge, să latre, să fie curios sau retras, să exploreze, etc.

Când era Kimi mică, plimbarea era un adevărat chin nu stătea decât cu nasul pe jos, nu mai auzea nimic când lua o urmă, noi ăștia de la celălalt capăt al lesei nu existam! Eram membră pe un forum și am cerut acolo ajutor cu privire la acest subiect. Moderatorul forumului mi-a spus atunci că nu trebuie să o las pe Kimi să pună nasul pe jos. Și cu prima ocazie așa am făcut. Când a văzut Kimi că ne întoarcem acasă și ea nu a mirosit nimic toată plimbarea pentru că nu am lăsat-o, a sărit la lesa din mâna mea. Ăsta a fost modul ei de a-mi spune că ceva nu e în regulă pentru ea. Atunci mi-am dat seama că pentru ea este absolut necesar să o las să-și facă treaba ei, adică să ia urma, să hăulească, să se manifeste așa cum este înscris în genele ei. Evident că poate fi neplăcut pentru mine, dar nu e vina ei că ea se află în oraș și nu la pădure, la vânătoare. Era responsabilitatea mea să găsesc o cale de mijloc, un echilibru între nevoia ei și nevoia mea de a merge cât de cât omenește. Când i-am povestit moderatorului cum a reacționat Kimi, mi-a spus că am probleme în relația cu ea. Pfff, evident! Dar nu aveam de gând să fac din Kimi o legumă, eu îmi doream o colaborare, nu supunere din partea ei până la ștergerea trăsăturilor care o fac beagle. Așa că din acel moment am început să caut ajutor în altă parte.

Una este comportamentul unui beagle, alta este comportamentul unui ciobănesc german, malinois, malamut, etc. Așa că nevoile comportamentale sunt diferite de la rasă la rasă și de la individ la individ.

ÎNGRIJIRE MEDICALĂ

Câinele nu este făcut din metal sau piatră. Nu este robot sau păpușă. La interior, câinele și omul sunt aceeași aceleași celule, aceleași organe plasate în același loc, aceleași sisteme biologice care susțin funcționarea organismului. Diferențele dintre om și câine sunt la exterior, adică din punct de vedere fiziologic.

Câinele este făcut din carne și sânge, deci se îmbolnăvește.

Oricât ne-am dori să fie altfel, în timp, organismul câinelui îmbătrânește, sistemele se deteriorează sau cedează. Câinele poate suferi de aceleași afecțiuni ca și noi: otită, gastrită, diabet, insuficiență cardiacă, pneumonie, cataractă, cancer, artrită, pancreatită, etc. Pe Kimi am tratat-o până acum de otită, conjunctivită, i-am schimbat mâncarea de mai multe ori pentru că nu o asimila corect, iar acum este pe tratament pentru gastrită cu un supliment alimentar. Dacă nu ia suplimentul zilnic, începe să vomite sistemul ei gastric produce prea mult suc gastric care ajunge să-i irite stomacul și de-aici sesiunile repetate de vomă. Slavă Domnului că am identificat problema și avem o soluție care funcționează pentru că a fost groaznică perioada în care vomita de câteva ori pe zi!

Este responsabilitatea noastră să-i asigurăm câinelui asistență și îngrijire medicală atunci când este bolnav, să-i facem analize chiar dacă este sănătos pentru a depista sau preveni probleme de sănătate.

Câinele nu-ți spune că nu se simte bine, dar îți arată.

Iată câteva semne:

 • refuză mâncarea
 • vomită
 • are diaree sau face kk cu sânge
 • urina este de culoare închisă
 • este letargic
 • s-a îngrășat sau a slăbit
 • se comportă altfel
 • tușește
 • respiră greu
 • bea mai multă apă decât de obicei
 • face pp mai des decât de obicei

Mergi la vet dacă observi la câinele tău unul din aceste semne! Nu întreba pe Facebook, mergi la vet!

COMPANIE și AFECȚIUNE

Câinele are nevoie de compania omului. Din punct de vedere evoluționar, homos sapiens și canis lupus familiaris și-au unit destinele acum mii de ani (am scris aici cum).

nevoile-cainelui-4

Evoluția celor două specii a depins una de cealaltă, iar pentru câine acest lucru se vede astfel:

 • structura creierului câinelui este foarte asemănătoare cu structura creierului nostru
 • câinele aşteaptă de la om să primească afecţiune, protecţie şi orice altceva, mai mult decât aşteaptă de la alţi câini
 • atunci când priveşti în ochii câinelui, organismul tău şi al câinelui produce oxitocină, hormonul afecţiunii şi iubirii care este responsabil pentru legătura dintre mamă şi copil
 • câinii au emoţii, ei simt emoţiile pe care le simte un copil de doi ani – doi ani şi jumătate.

Am scris mai pe larg despre emoțiile câinilor aici: Câinii au emoții?

Pentru că legătura dintre specii este atât de puternică, câinii sunt vulnerabili în fața omului și pot deveni victime foarte ușor:  pot suferi traume emoționale, pot fi victime ale abuzului fizic, pot cădea pradă cruzimii. Comportamentul câinelui este în totalitate responsabilitatea omului.

STIMULARE MENTALĂ și FIZICĂ CONTROLATĂ

Câinele are energie, inteligență și îi place să se joace și să interacționeze.

Dacă nu-și consumă energia, dacă nu are nimic de făcut și stă singur mult timp, șansele ca el să dezvolte comportamente distructive sunt ridicate: roade în casă, latră, face gălăgie, suferă de sindromul separării, etc.

De aceea, pentru a preveni toate aceste probleme, cel mai bine este bine ca stăpânul să-l ajute să-și consume energia fizică și mentală în mod controlat: plimbări afară, jocuri în casă, repetarea comenzilor deja știute și învățarea altor comenzi noi, socializarea cu alte animale și oameni.

nevoile-cainelui-2

 

Dacă mi-aș fi pus mintea, aș fi învățat-o pe Kimi sute de comenzi și dădeam spectacole cu bilet de intrare. Dacă am ceva bun în mână, ea poate să învețe orice, totul depinde de mine să-i explic în așa fel încât să înțeleagă ce vreau de la ea. În fiecare dimineață facem zece minute de joc de tras (tug-of-war) și alergări în balcon. Când era mică inventam jocuri: ascundeam recompense prin casă și ea își punea nasul în acțiune ca să le găsească, zece minute pe zi făceam comenzi. Afară ne plimbăm zilnic două ore, când nu plouă. La ora 22 programul ei s-a terminat, se suie pe canapea și moțăie până adoarme, nu înainte să se înghesuie în noi 😆 .

Concluzia: un câine obosit este un câine fericit, iar stăpânul poate să se uite liniștit la televizor 🙂 .

Dacă nevoile câinelui sunt îndeplinite, câinele este liniștit și echilibrat.

nevoile-cainelui-1

Cam asta am avut eu de spus pe acest subiect.

Dacă articolul ți s-a părut folositor, nu ezita să-l dai mai departe.

Iulia

11 votes
Back To Top