Recomandări pentru stăpânii de câini și alte animale de companie Cum afectează Coronavirus animalele de…
Parvoviroza este cel mai mare pericol pentru puiul de câine nevaccinat.
În articolul de față atrag atentia asupra virusului și cum poți să previi îmbolnăvirea puiului tău de parvoviroză, informații aflate din surse autorizate – medicii veterinari.
Istorie
Parvoviroza este o boală provocată de virusul parvo, a apărut prima oară în anii 70 și se crede că a fost cauza morții a sute de mii de câini din timpul pandemiei globale din anul 1978. Pentru că este foarte asemănător cu virusul panleukopenia care afectează populația felină, mult timp s-a crezut că virusul parvo a fost transmis de la pisicile domestice la câini. Un studiu recent afirmă însă că virusul n-a fost transmis de pisici, ci de animalele sălbatice. La studiu au participat 852 de animale sălbatice din SUA (coioți, ratoni și pume) și a arătat prezența virusului în testele de țesut.
Concluzia este că animalele sălbatice sunt purtătoarele virusului parvo. Virusul însă este foarte adaptabil în funcție de gazda pe care o infectează și astfel se transmite foarte ușor de la animalele sălbatice la populația canină și înapoi.
Cum se transmite parvoviroza
Parvoviroza este foarte contagioasă pentru câini, se poate transmite la pisici nevaccinate, dar nu se transmite la om.
Boala afectează câinii nevaccinați cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni și 6 luni și este foarte agresivă, rata de mortalitate atingând 90% din cazuri. Dacă pacientul primește tratament, rata de mortalitate scade la 30%-50%.
Virusul se transmite la puiul de câine astfel:
- prin fecalele câinelui infectat: e de ajuns ca patrupedul sănătos să cerceteze fecalele respective, așa cum știm că face fiecare câine sau să le mănânce, și astfel virusul ajunge în organism
- prin intermediul omului: dacă omul a venit în contact cu un câine bolnav de parvoviroză, el va aduce acasă virusul pe haine sau mâini, de asemenea îl poate aduce pe încălțăminte dacă a călcat în fecale purtătoare de virus
- prin contact direct cu câinele bolnav sau suprafețe infectate
- prin contact direct cu câine neinfectat, dar purtător de virus: în blană, pe lăbuțe, etc
Atenție!
Câinele infectat începe să transmită virusul în mediul înconjurător la 4-5 zile de la momentul infectării (cu mult timp înainte să prezinte simptomele bolii), continuă să fie contagios pe durata tratamentului, și până la 3 săptămâni după încheierea tratamentului, prin fecale!
Virusul este foarte rezistent: se lipește de suprafețele din casă unde poate supraviețui chiar și 6 luni, iar în sol trăiește 12 luni pentru că nu este afectat de condițiile de vreme.
Parvoviroză – simptome
- letargie
- febră
- vomă
- diaree
- scaune cu sânge
Puiul începe să manifeste simptome la 5-14 zile de la venirea în contact cu virusul.
Dacă vezi la puiul tău unul din aceste simptome, mergi cu el la vet de urgență!
Cum afectează parvoviroza organismul puiului
Manifestarea cardiacă a parvovirozei
Virusul atacă mușchiul inimii, provocând insuficiență cardiovasculară sau respiratorie. Pentru că această manifestare a parvovirozei este găsită la pui mai mici de 8 săptămâni, cel mai probabil au fost infectați de virus de către mamă, în timpul sarcinii.
Manifestarea intestinală a parvovirozei
Această manifestare este cea mai des întânită și afectează țesutul și mucoasa intestinală, provocând deshidratare și septicemie.
Tratamentul parvovirozei
Nu există tratament așa cum există antibiotice pentru bolile provocate de bacterii. Pentru că este o infecție virală, nu există un antidot, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor, pe susținerea organismului, pe prevenirea infecțiilor bacteriene.
Programul de prevenire a parvovirozei
1. mergi la doctorul veterinar și începe schema de vaccinare
2.dacă ai luat puiul din mall, de la fabrici de făcut pui, de la persoane care n-au canise autorizate, chiar dacă ți se spune că are schema completă de vaccinare sau are primul vaccin, nu te baza pe această informație și reia vaccinurile de la început, găsești multe cazuri la o simplă căutare pe Google de pui care au murit de parvo deși stăpânilor li s-a spus că erau vaccinați
3.nu scoate câinele la pădure, puiul se poate infecta dacă intră în contact cu fecalele unei vulpi sau altei viețuitoare
4.nu scoate câinele la plimbare afară
5.nu duce câinele în vizită la alte persoane oricât de apropiate și de încredere ți-ar fi
6.poartă puiul în brațe când mergi cu el la cabinet pentru vaccinare, nu-l lăsa pe jos afară și în niciun caz în cabinetul veterinar
7.instituie carantină în casă și învață membrii familie să respecte regulile carantinei:
- pune încălțămintea cu care mergi afară separat, undeva unde puiul să nu poată intra în contact cu ea
- spală-te pe mâini înainte de a merge la pui
- schimbă-te de hainele cu care ai fost afară înainte de a merge la pui
- curăță regulat gresia sau parchetul de la intrare
- oricine îți intră în casă trebuie să respecte aceleași reguli, dacă nu poate, mai bine amână vizita după ce puiul are schema completă de vaccinare +7 zile
8.și dacă ai curte, este riscant să lași puiul liber în curte dacă știi că este traversată de pisici și alte viețuitoare
9.nu duce puiul la alți câini chiar dacă ți se spune că sunt vaccinați, ei pot fi purtători fără să fie bolnavi
Poți să scoți puiul afară și să închei carantina la 7 zile de la ultimul vaccin, până atunci respectă toate punctele din program.
Când am luat-o pe Kimi și am aflat de parvoviroză, ne-am îngrozit de cât de nemernic poate fi virusul ăsta, am învățat din poveștile de groază ale stăpânilor cărora le-a murit puiul de parvoviroză și așa am învățat să o protejăm pe Kimi până la încheierea schemei de vaccinare.
Ne-am luat pantofar, am instituit carantină, n-am mai primit pe nimeni în casă, o duceam în brațe până la cabinet și nu lăsam pe nimeni să pună mâna pe ea. Având în vedere că făceam slalom printre kk de câini în fiecare dimineață când plecam la serviciu, riscul să aducem virusul în casă era foarte ridicat așa că am făcut tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple.
Ai grijă de puiul tău!
Dacă observi că ceva e în neregulă, că puiul tău nu mai este ca de obicei, mergi de urgență cu el la cabinet pentru verificări.
P.S.
La câteva ore după ce am publicat articolul pe pagina de Facebook, o doamnă intervine în comentarii și povestește cum cățelul ei, Ollie a făcut parvoviroza anul trecut la vârsta de 7 luni deși era vaccinat împotriva virusului.
Cățelușul meu, Ollie, deși vaccinat a făcut Parvoviroza la vârsta de 7 luni. Veterinari minunați dintr-o clinică privată din București i-au salvat viața după o săptămână de terapie intensivă. Explicația a fost că o tulpină nouă de virus circula la acel moment. Atenție, deci!
Norocul lui Ollie a fost că echipa de medici veterinari a ignorat faptul că pe carnetul de sănătate era menționată vaccinarea împotriva virusului parvo, au fost atenți la semnele clinice, i-au făcut testul triplu pentru depistarea virusului și așa au putut să intervină la timp.
Recunosc că este pentru prima oară când aud de îmbolnăvirea câinelui cu virusul împotriva căruia a fost vaccinat pentru că virusul a suferit mutații neacoperite de vaccinul respectiv!
Vaccinurile nu protejează 100%, așa că trebuie să fim atenți la starea câinilor noștri chiar dacă au fost vaccinați.
Închei cu îndemnul doamnei
…dacă apar semne de apatie, vomă și scaune hemoragice, să meargă de urgență la medic
surse informații: mobilepet.ro, akc.org, petairapy.com
sursa imagine articol: sarasotaveterinarycenter.com
This Post Has 0 Comments