Ți-ai dorit un câine de când erai copil sau te-ai trezit cu el adus în…
Da, câinii au emoţii, după cum au descoperit cercetătorii care au studiat şi scanat la RMN creierul câtorva câini.
Dar să-ţi spun care a fost motivul pentru care scriu acest articol.
În ultima săptămână mi-a tot apărut în feedul de Facebook o postare a unui site care arată că acele clipuri video cu câini care merg pe labele din spate, care sunt aşa haioşi, clipuri la care dăm noi like şi share, ascund de multe ori o realitate cruntă. Aceea a stăpânilor care îi dresează pe respectivii câini, folosind bătaia.
În filmuleţele înfăţişate în postare vedem doi stăpâni: o femeie care loveşte cu pantoful cu toc un câine gen caniş cu blana albă ca să stea în poziţie ridicată pe labele din spate şi un bărbat care pune un caniş cu blana maronie să stea în picioare, iar când acesta nu reuşeşte, îl culcă la pământ cu o palmă. Cei doi câini nu dau niciun semn de împotrivire, nu reacţionează în niciun fel, aşa cum văd eu, ei sunt şocaţi.
Evit să mă uit la asemenea prezentări ale abuzului din partea unui om asupra unui câine pentru că nu fac altceva decât să mă încarc cu furie şi frustrare. De reclamat pe respectivii stăpâni din postare, nu am unde să-i reclam, iar pe câini nu am cum să-i ajut. Despre oamenii care-şi abuzează câinii pentru a-i dresa să facă un anumit lucru, nu am ce să spun decât că sunt nişte nenorociţi şi că trebuie pedepsiţi. Însă pot să spun că responsibilitatea o poartă şi site-urile care solicită sau încurajează filmuleţe cu câini în goana după vizualizări şi like-uri cu nemiluita.
Oare s-ar mai purta aşa unii oameni cu câinii, ai lor sau de pe stradă, dacă ar şti că aceştia au emoţii?
Cercetătorii care au studiat creierul câinilor au ajuns la câteva concluzii foarte interesante şi surprinzătoare pentru mine:
-
structura creierului câinelui este foarte asemănătoare cu structura creierului nostru
-
câinele aşteaptă de la om să primească afecţiune, protecţie şi orice altceva, mai mult decât aşteaptă de la alţi câini (vezi articolul)
-
atunci când priveşti în ochii câinelui, organismul tău şi al câinelui produce oxitocină, hormonul afecţiunii şi iubirii care este responsabil pentru legătura dintre mamă şi copil
-
câinii au emoţii, ei simt emoţiile pe care le simte un copil de doi ani – doi ani şi jumătate.
Iar emoţiile pe care le pot simţi câinii sunt următoarele, conform unui articol din psychologytoday.com:
-
Agitaţie (en. excitement)
-
Suferinţă (en. distress)
-
Încântare (en. contentment)
-
Dezgust (en. disgust)
-
Frică (en. fear)
-
Furie (en. anger)
-
Bucurie (en. joy)
-
Suspiciune/timiditate (en. suspicion/shyness)
-
Afecţiune/iubire (en. affection/love)
Dintre cele nouă emoţii, eu am semne de întrebare referitoare la dezgust şi furie pentru că mi se par emoţii complexe pe care câinele nu ar avea cum să le simtă.
După ce împlineşte doi ani, copilul începe să simtă şi alte emoţii precum mândrie, ruşine, vinovăţie şi dispreţ. De aceea spun instructorii canini că atunci când îţi cerţi câinele pentru că a făcut ceva „rău”, expresia lui nu este de vinovăţie, ci de frică faţă de reacţia noastră. Marius Munteanu spune aici mai multe.
Mai poate cineva să lovească un câine dacă ştie că acesta are emoţii?
Că pentru câinele cu care trăieşte, el, omul este sursa principală de afecţiune şi protecţie?
Este corect ca omul să lovească o fiinţă care are emoţii?
Nu pot vorbi de drepturi când vine vorba despre câine, pentru că acesta nu este o persoană, deci nu are drepturi. Trebuie însă să menţionez că în ultimii ani au fost multe discuţii în contradictoriu legate de posibilitatea ca în viitorul apropiat unele specii de animale să fie declarate persoane non-umane. Este vorba de cimpanzei, urangutani, gorile, elefanţi, unele specii de delfini şi câinii.
Poate crezi că este exagerat să pun egal, din punct de vedere emoţional, între un câine şi un copil.
Rămâne ca fiecare să judece şi să decidă.
Iulia
This Post Has One Comment
Comments are closed.
Poate ca nu au drepturi ”juridice” dar au cu siguranță drepturi ”morale!”
Eu cred că este o etapă de bază, mai ales la Beagle să dresezi câinele pe bază de respect, și nu pe frica de pedeapsă sau pe dorința de recompense.