skip to Main Content
Anunt-sector-6-mancare-otravita-caini

Zilele astea circulă pe Facebook această fotografie a unui anunț în care se spune că va fi pusă mâncare otrăvită în jurul școlii. Este vorba de Școala Generală nr 117 din sectorul 6.

anunt otrava caini sector 6

Am citit cu atenție și calm textul din fotografie și astea sunt observațiile mele:

  • câteva familii cu copii au făcut front comun în urma unui incident
  • incidentul a constat în faptul că un cățel a sărit cu labele pe un copil
  • consecința pentru copil a fost că s-a speriat, iar câinele i-a murdărit hainele
  • de menționat că incidentul a fost punctul culminant al unei situații care s-a acutizat în timp
  • iată ce s-a întâmplat de-a lungul timpului între părinții din zonă și stăpânii de patrupezi: părinții mergând spre școală sau grădiniță nu se simțeau în siguranță când treceau pe lângă stăpânii și câinii lor, chiar dacă respectivul câine era în lesă (eu așa înțeleg din Țineți câinele aproape, deși cu greșeală de scriere, Ține-ți e corect, nu Tineți, dar asta e mai puțin important, de asemenea n-are importanță de ce adulților le era frică de câinii respectivi)
  • părinții le-au cerut stăpânilor să-și tragă câinii aproape când treceau unii pe lângă alții pe trotuar, iar stăpânii s-au simțit jigniți pentru că prin această solicitare, părinții spuneau de fapt că patrupezii lor sunt periculoși
  • în anunț nu se spune dacă stăpânii s-au conformat solicitărilor
  • stăpânii au ales să le răspundă părinților cu replicile pe care le vedeți în anunț și cu E mai vaccinat decât tine…! care este o jignire și n-a făcut deloc bine situației
  • replicile nu sunt reproșuri așa cum spune autorul anunțului ci explicații în apărarea câinilor

E clar că situația a fiert o perioadă, iar incidentul a fost văzut de părinții copilului ca un atac care a pus capac. De asemenea e adevărat că anunțul nu ilustrează decât perspectiva unei singure părți, adică părinții.

Spun că așa a fost văzut de părinți pentru că noi, stăpânii de câini stim că acest comportament al câinelui nu este un atac, probabil câinele respectiv era pui sau junior și voia atenție și joacă. Deși inofensiv, un asemenea comportament din partea câinelui este neplăcut, mai ales când e vorba de un  copil. Kimi încă mai sare pe oaspeții noștri și are 7 ani, dar n-am lăsat-o niciodată să sară pe un copil. Iar când mergem pe stradă și ne apropiem de cineva cu un copil, o trec pe Kimi în cealaltă parte, chiar dacă e în lesă, astfel încât când ajungem unii lângă ceilalți, eu trec pe lângă copil și nu Kimi. Kimi e beagle, nu face parte din categoria raselor așa-zis periculoase, este blândă și n-are nicio treabă cu copiii, și totuși aleg să procedez așa pentru liniștea tuturor.

O experiență neplăcută în copilărie legată de câini îl poate face pe copilul respectiv să se transforme într-un adult căruia i-e frică de câini. Știm cu toții pe cineva care spune M-a mușcat un câine și d-aia nu-mi plac câinii.

E adevărat că în incidentul despre care vorbim acum nu este vorba de mușcat. Dar faptul că stăpânul respectiv nu a putut controla câinele astfel încât să nu se urce cu labele pe copil, i-a făcut pe părinții copilului să creadă că nu se pot baza pe stăpân, sunt singuri în treaba asta pentru că poliția nu-i poate ajuta și atunci singura soluție este să se apere singuri.

Soluția găsită însă este criminală: cum puteți să vă doriți moartea unor ființe inocente care nu sunt responsabile pentru comportamentul sau atitudinea stăpânilor lor?! Câinii sunt animale inteligente, sensibile și cu emoții.

Din câte am înțeles, în acest moment, mâncarea găsită în țarcul de câini nu este otrăvită.

Dar ideea că ar putea fi otrăvită este îngrozitoare pentru stăpânii din zonă pentru că și câinii cu stăpân pot să mănânce de pe jos, nu numai câinii străzii. Mâncatul de pe jos este un comportament des întânit la rasa beagle, este una din fricile noastre, ale posesorilor de beagle.

Dragi stăpâni,

Ca stăpâni de câini, felul în care câinele se comportă în spațiul public este în întregime responsabilitatea noastră. De aceea fiecare trebuie să investească în dresajul și educația patrupedului din dotare. De asemenea trebuie să ținem cont de ceilalți trecători pentru că poate nu toți au avut experiențe plăcute legate de câini. Nu toți înțeleg cât de mult ne iubim câinii și cât de importanți sunt pentru noi.

Dragi părinți,

Soluția găsită este exagerată și pune în pericol pe toată lumea din zonă, atât oameni, cât și patrupezi. Nu uitați că pentru noi, câinii noștri sunt copiii noștri. Îi creștem, le dăm nume, îi ducem la doctor când sunt bolnavi, le facem educație. Rănirea lor sau pierderea lor ne produce multă durere și suferință. Știu că pentru voi câinele e doar un câine. Pentru noi, nu.

Dragi părinți și stăpâni,

Conflictul a ajuns foarte departe, dar poate fi rezolvat. Părinții copilului și stăpânul câinelui trebuie să vorbească despre incident și să găsească o soluție. Faceți parte din aceeași comunitate așa că trebuie să vă respectați reciproc și să colaborați pentru echilibrul ambelor „echipe”.

De ce?

Pentru că atât părinții, cât și stăpânii își iubesc copiii.

2 votes
Back To Top