skip to Main Content
Control-mancare

Cum să o controlez pe Kimi?

Asta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o când Kimi era pui, veneam cu bolul de mâncare, iar ea sărea pe picioare şi îmi vărsa bolul din mână, disperată fiind să ajungă la mâncare – dezastru total!
Ştiam ce nu voiam să facă: vezi mai sus.

Şi ştiam şi ce doream ca ea să facă: să stea liniştită în şezi, să mă privească cum pun bolul jos şi să meargă să mănânce numai după ce îi dau eu voie.

Următorul pas: l-am întrebat pe Google. Iar domnu’ Google mi-a returnat printre altele o prezentare a unui program creat de Steve Courtney, consultant acreditat în probleme de comportament canin, trainer acreditat obedienţă canină, instructor canin acreditat câini poliţişti.

Programul se numeşte Triangle of Temptation (Triunghiul tentaţiei).

L-am studiat cu atenţie ca să fiu sigură că înţeleg despre ce e vorba şi cum să-l aplic corect. L-am exersat întâi în mintea mea, vizualizând fiecare etapă.

În linkul de mai sus aveţi prezentarea lui Steve în original. Eu m-am gândit că este mai bine să-l traduc în limba română ca să-ţi fie mai uşor să-l înţelegi şi să-l pui în aplicare.

Triunghiul tentaţiei

de Steve Courtney

Acesta este un program de obedienţă care influenţează comportamentul câinelui.

Am creat acest program după mulţi ani de lucru cu câini. Aceasta este versiunea de bază a programului, o modific uşor folosind aceeaşi tehnică de bază pentru a rezolva probleme şi pentru a intra în programul de învăţare avansată.

Acest program este remarcabil de eficient când doreşti să ai control fără să foloseşti forţa.

L-am folosit mulţi ani cu câini care erau dresaţi să înfrunte oameni în luptă şi care m-ar fi atacat fără ezitare dacă nu ar fi urmat acest program.

De asemenea, am folosit programul pentru a reabilita câini fricoşi care altfel nici nu ar fi putut să mă privească în ochi.

Triunghiul tentaţiei stă la baza programului de relaţionare despre care le vorbesc tuturor clienţilor mei.

La baza acestui program stă un câine care aşteaptă de la tine permisiunea de a face orice, că e vorba de mâncare, joacă, etc. Scopul tău este să ai un câine care-şi controlează reacţia la stimuli şi îşi întăreşte mintea.

Pentru a începe programul este necesar să respecţi principiile de bază ale dresajului şi anume faza de învăţare, faza de corecţie şi faza de distragere a atenţiei.

Asta înseamnă să începi dresajul fără alte surse de distragere precum alţi câini sau oameni, etc.

PASUL 1

Secretul este să ai un câine motivat de mâncare.

Dacă nu ai un câine care este motivat în mod natural de mâncare, atunci înainte de a începe, sari peste o masă sau măcar reduce-i cantitatea cu trei sferturi.

Acum ai un câine care vrea mâncare, ceea ce înseamnă că respectivul câine va fi stimulat de mâncare adică va fi în food drive. Acesta este un program de dresaj sub stimulare. În dresajul sub stimulare, “stimularea este reacţia subconştientă la stimuli”.

De aceea programul dă rezultate rapid cu orice câine.

PASUL 2

Pune-i câinelui o zgardă simplă la care ataşezi o lesă pe care o legi de ceva zdravăn din curte.

Ideea este să-i limitezi mişcarea.

Ai grijă să nu existe alţi câini în zonă, te interesează să ai cât mai puţine surse de distragere a atenţiei. Câinele învaţă cel mai uşor când nu este distras; scopul este să obţii de la câine stimularea la mâncare (food drive), nu posesivitatea la mâncare, aşa că fără alte animale.

PASUL 3

Pregăteşte-i masa înăuntru şi ideal, după ce ceilalţi membri ai familiei cu statut superior au mâncat.

Câinele tău va învăţa, prin rezultatele pozitive aduse de acest program că legarea lui va avea ca rezultat satisfacerea stimulării, adică recompensarea pozitivă. Acesta este un aspect foarte folositor dacă ai un câine care începe să plângă când este legat. La sfârşitul programului vei avea o listă de activităţi, precum legarea, aşteptări prelungite pe loc sau în şezi, etc toate fiind înţelese de câine ca acţiuni pozitive.

În acest moment câinele este legat cu o zgardă normală. Aşteaptă să se liniştească, câteva minute sunt de ajuns. Nu te duce la un câine care plânge.

PASUL 4

Acum este momentul să adaugi comanda “şezi” când stai lângă câine. Imediat ce câinele se aşază, marchezi verbal cu “bravo”. Apleacă-te şi desfă lesa, dă-i câinelui comanda “liber” ca să mănânce.

Intră întotdeauna în casă după ce-i dai drumul câinelui. Respectul faţă de tine nu trebuie să fie ştirbit de lesă….

Câinele trebuie să plece spre mâncare doar când aude comanda “liber”, nu după ce îi desfaci lesa…

Triunghiul este astfel format prin tragerea unei linii imaginare între tine, câine şi tentaţia lui.

Când câinele face un “şezi” prompt, pentru că asta este ceea ce construim aici, poţi să adaugi timp: îi dai comanda de “aşteaptă” şi apoi marchezi verbal cu “bravo” la 10 secunde, apoi la 60 de secunde şi aşa mai departe.

PASUL 5

Desfă lesa şi ţine-o în mâini ca să fii pregătit/ă să începi din nou în eventualitatea în care câinele pleacă înainte de comanda ta “liber”.

Scopul tău este să măreşti perioada de timp în care câinele stă în şezi, puţin câte puţin până când depăşeşti 3 minute. Şi asta în timp ce stai lângă câinele tău.

Gândeşte-te la ce ai obţinut până în acest moment: câinele tău va fi mai mult decât fericit să stea legat, va sta în şezi, va aştepta şi va fi atent la tine, în prezenţa bolului cu mâncare.

PASUL 6

Când ai ajuns la trei minute şi eşti sigur că poţi să mergi mai departe, începe să creşti distanţa dintre tine şi câine, în timp ce ţii frânghia dezlegată.

Trebuie să creşti distanţa cu câte 1-2 metri.

Până în acest moment, câinele privea mâncarea (tentaţia) ca fiind imposibil de obţinut, iar pe tine nu te putea depăşi. Acum, când începi să creşti distanţa, câinele va simţi că poate să ajungă la mâncare, iar pe tine te poate ignora. Lesa lungă îi va arăta foarte repede că nu te poate depăşi, nu poate scăpa de tine.

Regula pe care trebuie să o reţii este:

Întăi lucrezi la creşterea perioadelor de timp, apoi la creşterea distanţei, apoi la distragerea atenţiei.

Atunci când vei putea să intri în casă în timp ce bolul cu mâncare stă neatins de câine, poţi să adaugi surse de distragere a atenţiei. Poţi să permiţi altui câine să mănânce sau să schimbi mediul şi să faci exerciţiile în afara porţii, afară din curte. Acestea sunt câteva exemple prin care să introduci surse de distragere a atenţiei.

Arată-i câinelui tău că ai încredere în el, exersând încrederea.

Când ajungi la acest nivel, nu vei mai avea niciodată vreo problemă de dominare cu câinele tău pentru simplul motiv că această dominare nu mai există, câinele aşteaptă de la tine să iei deciziile importante, de exemplu când poate să ajungă la „comoara” lui.

Poţi să înlocuieşti mâncarea cu orice alt obiect preţuit de câinele tău, cum ar fi o recompensă gustoasă, o minge, o jucărie, o poartă sau o uşă deschisă.

Ce este important în legătură cu acest program este faptul că îţi dă posibilitatea să controlezi toate “comorile” din viaţa lui, fiecare repetiţie este recompensată pozitiv la sfârşit prin faptul că tu îi permiţi câinelui să obţină comoara, când îi spui tu că are voie.

Aceasta este variantă generică a programului, eu o modific în diverse moduri pentru a se potrivi unor situaţii cât mai diferite, de la câini stresaţi la câini agresivi sau câini foarte competitivi.

Cuvintele importante pe care câinele tău le învaţă în acest program sunt “bravo” şi “liber”, acestea ar trebui să se traducă prin învăţare şi dresaj indiferent de comanda pe care doreşti să o înveţe câinele tău.

Aici se încheie prezentarea programului.

Ştiu că poate fi dificil de înteles aşa că urmăreşte filmuleţul demonstrativ de mai jos pe care l-am văzut şi eu la momentul respectiv, când doream să implementez programul cu Kimi.

Rezultatul este acesta: Kimi mâncând doar după ce îi dau liber. Observă că se uită la mine, nu la bol, şi aşteaptă comanda. Pot să mă întorc cu spatele şi pot să o ţin în aşteaptă şi 30 de minute. Nu se va mişca.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, scrie în comentariu.

Succes!

Iulia

4 votes

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top