skip to Main Content
Semnalele-de-calmare

„Semnalele de calmare” (în original: calming signals) este un termen care a fost folosit prima dată de Turid Rugaas în cartea ei On talking terms with dogs, publicată în anul 1996.

Această carte conține rezultatele cercetării pe care Turid a început-o în anii 80 cu scopul de a obține o hartă a semnalelor pe care câinii le folosesc pentru a comunica între ei.

Turid a identificat un număr de 30 de semnale.

Dintre acestea, prezint în acest articol 9 semnale care sunt folosite cel mai des de câini pentru a comunica.

De asemenea, povestesc și experiența noastră referitoare la acest subiect.

Sursa prezentării este aici. Traducere și adaptare – subsemnata.

Turid Rugaas

Semnalele de calmare ale câinelui

Câinii sunt animale sociabile și obișnuite să trăiască în grup, fie că e vorba de alți câini sau de familia bipedă care i-a adoptat. Lumea lor este alcătuită din stimuli senzoriali: văz, miros, auz.

Pentru că am evoluat împreună ca specii, (unele surse afirmă că dorința de a-i dresa, cu mii de ani în urmă, a fost cea care ne-a stimulat evoluția ca homo sapiens), câinii sunt învățați să fie foarte atenți la noi și să reacționeze la mișcări foarte subtile: o privire piezișă, o mișcare din cap sau o comandă șoptită.

Turid spune că aceste semnale de calmare fac parte din felul în care câinii comunică unii cu alții și cu oamenii. Este limbajul lor.

Câinii folosesc acest limbaj și în relația cu noi pentru că este singura modalitate de comunicare pe care ei o cunosc.

Atunci când nu ești atent la semnalele de calmare pe care ți le dă câinele sau îl pedepsești pentru că le folosește, riști să-i faci rău.

În această situație, este posibil ca unii câini să renunțe să mai manifeste semnalele de calmare, inclusiv față de alți câini.

Alți câini s-ar putea să devină atât de frustrați și disperați că semnalele lor nu sunt înțelese încât devin agresivi, nervoși sau stresați. Iar unii pui sau câini tineri pot să intre în stare de șoc.

Turid dă următorul exemplu ca fiind foarte întâlnit:

Un stăpân și câinele lui, Bobiță

Stăpânul îl cheamă pe Bobiță cu voce severă așa cum a învățat la orele de dresaj că trebuie să procedeze pentru ca Bobiță să înțeleagă cine-i șeful.

Pentru Bobiță însă, vocea stăpânului este agresivă și pentru că este câine, îi transmite instantaneu stăpânului un semnal de calmare ca să-l determine să nu mai fie agresiv. S-ar putea ca Bobiță să-și lingă nasul sau să caște sau să se uite în altă parte – ceea ce-l determină pe stăpânul lui să se supere cu adevărat de data asta pentru că îl percepe pe Bobiță ca fiind încăpățânat și neascultător.

Bobiță este pedepsit că a folosit semnale de calmare către stăpân.

Această situație este foarte întâlnită printre stăpânii de câini.

Trebuie să învățăm să înțelegem limbajul câinilor ca să putem înțelege ce vor câinii să ne transmită.

Acesta este secretul dacă vrem să avem o viață liniștită împreună.

Cum folosește câinele semnalele de calmare

Câinele cască

Câinele poate să se exprime căscând în următoarele situații:

  • când cineva se apleacă deasupra lui,
  • când stăpânul pare supărat,
  • când aude strigăte și certuri în familie,
  • când se află la cabinetul veterinarului,
  • când cineva vine direct spre el,
  • când este entuziasmat – de exemplu când se află în fața ușii, înainte de a pleca afară la plimbare
  • când îi ceri să facă ceva ce el nu dorește,
  • când sesiunea de dresaj durează prea mult și câinele a obosit,
  • când îi spui NU pentru că a făcut ceva ce nu ți-a plăcut, etc.

caine-casca-semnalele-de-calmare

Acțiuni percepute de câine ca fiind amenințătoare vor avea întotdeauna drept rezultat manifestarea de către câine a unui semnal de calmare:

  • când te duci drept spre câine,
  • când întinzi mâna spre el,
  • când te apleci asupra lui,
  • când te uiți fix în ochii lui,
  • mișcări rapide, etc

Sunt aproximativ 30 de semnale de calmare diferite, așa că atunci când unii câini vor căsca, alți câini vor folosi alt semnal.

Aceste semnale sunt cunoscute de toți câinii. Atunci când un câine cască și își întoarce capul într-o parte, partenerul de conversație s-ar putea să-și lingă nasul și să se întoarcă cu spatele.

Semnalele sunt internationale și universale. Este un limbaj comun tuturor câinilor indiferent de țara în care trăiesc. Nu vor avea nicio problemă de comunicare!

Câinele se linge pe nas

Linsul pe nas este un alt semnal de calmare folosit foarte des.

Mai ales de către câini cu blana neagră sau cu multă blană în jurul nasului sau alți câini ale căror expresii faciale sunt mai greu de văzut.

caine-linge-nas

Toți câinii observă acest semnal indiferent de cât de rapid se întâmplă. Este mai ușor să vezi mișcarea rapidă a câinelui când își linge nasul dacă te uiți la câine din față.

Câteodată acest semnal este foarte greu de observat pentru că poate să fie vorba chiar și de un vârf de limbă scos într-o secundă.

Dar ceilalți câini îl văd, îl înțeleg și îi răspund. Indiferent de semnal, acesta va primi întotdeauna un alt semnal ca răspuns.

Câinele își întoarce capul sau corpul

Câinele își întoarce ușor capul într-o parte, își întoarce complet capul într-o parte sau se întoarce cu totul astfel încât stă cu spatele și cu coada în direcția persoanei pe care dorește să o calmeze.

cainele-intoarce-corpul

Acesta este unul din semnalele cel mai des întâlnite la câini:

  • când cineva se apropie de câinele tău din față, câinele se va retrage folosind una dintre aceste mișcări,
  • când pari supărat, agresiv sau amenințător, vei vedea o variantă a acestui semnal,
  • când te apleci asupra unui câine ca să-l mângâi, câinele își întoarce capul într-o parte,
  • când ceva l-a speriat sau el a speriat pe cineva, câinele se întoarce repede,
  • același lucru se întâmplă când cineva se uită fix sau se comportă amenințător.

De cele mai multe ori acest semnal va avea ca rezultat relaxarea celuilalt câine.

Este o modalitate extraordinară de a rezolva un conflict, este folosită de mulți câini, fie că sunt pui sau adulți.

Câinele manifestă play bow – invitația la joacă

Când câinele se apleacă pe labele din față, aceasta poate fi o invitație la joacă dacă respectivul câine își mișcă rapid picioarele dreapta-stânga.

La fel de des se întâmplă să vedem un câine care stă nemișcat în timp ce se apleacă și folosește semnalul pentru a calma pe cineva.

caine-vrea-joaca

Aceste semnale au deseori o dublă semnificație și pot fi folosite în diferite situații. De multe ori invitația la joacă este un semnal de calmare în sine pentru că respectivul câine îl folosește pentru a dezamorsa o situație care poate deveni periculoasă.

Când doi câini se apropie unul de celălalt prea abrupt, vom vedea deseori pe unul dintre ei arătând invitația la joacă. Este unul din semnalele pe care poți să le observi cu ușurință, în special pentru că respectivul câine rămâne în poziție câteva secunde.

Câinele miroase pe sol

Mirositul la nivelul solului este un semnal folosit în mod frecvent:

  • în grupurile de pui,
  • când tu ești cu câinele la plimbare și cineva se îndreaptă spre tine,
  • când câinele se află în locuri aglomerate sau zgomotoase,
  • când câinele vede obiecte necunoscute lui sau care îl intimidează

caine-miroase-jos

Acțiunea de a mirosi pe jos poate cuprinde mișcări variate: de la mișcarea rapidă a nasului spre sol și înapoi sus, până la a-și lipi nasul de pământ și a mirosi persistent câteva minute.

Se apropie cineva de tine pe trotuar? Aruncă o privire spre câinele tău. Și-a lăsat nasul ușor spre pământ, chiar și foarte puțin? S-a întors într-o parte spre persoana care se apropie și s-a apucat să miroasă pe trotuar?

Câinele merge încet

Viteza este percepută ca amenințătoare de mulți câini, și este posibil ca un câine să intervină și să-l oprească pe cel care aleargă.

Această reacție ține parțial de comportamentul de vânătoare și este declanșată când câinele vede un om sau un alt câine că aleargă. Dacă cel care aleargă vine drept spre câine, atunci reprezintă un pericol și intră în acțiune mecanismul de apărare.

Un câine care este nesigur se va mișca încet. Dacă vrei să faci un câine să se simtă în siguranță, atunci poți să te miști încet. Când văd că un câine îmi arată un semnal de calmare, eu răspund imediat cu mișcări încetinite.

Câinele vine foarte încet când îl chemi?

Dacă da, atunci verifică-ți tonul vocii – pari supărat sau sever? S-ar putea să fie îndeajuns pentru ca el să dorească să te calmeze mergând încet. Ai fost vreodată supărat sau nervos pe el când a venit la tine? Atunci acesta s-ar putea să fie motivul pentru care nu are încredere în tine.

Un alt motiv: dacă respectivul câine este întotdeauna pus în lesă când vine la chemare. Observă-ți câinele data următoare când îl chemi. Îți arată semne de calmare când vine spre tine? Dacă vine încet, s-ar putea să fie nevoie ca tu să schimbi ceva în atitudinea ta.

Câinele înțepenește în poziție – freezing

Se presupune că acest comportament are legătură cu comportamentul de vânătoare – când vânatul aleargă, câinele atacă. Odată ce vânatul se oprește, se oprește și câinele.

Acest comportament este folosit în situații diferite. Când ești supărat sau agresiv sau pari amenințător, câinele deseori va înțepeni ca să te convingă să fii iar bun.

Se întâmplă foarte des ca respectivul câine să se oprească și să rămână calm când cineva se apropie. Dacă vrea să se oprească și să se miște încet când este pus într-o situație ca aceasta, permite-i câinelui tău să facă acest lucru.

De asemenea, dacă se află într-o situație conflictuală cu un alt câine sau persoană, iar câinele nu poate să scape, înțepenirea poate fi o modalitate de a calma respectivul câine sau respectiva persoană.

Câinele stă în șezi sau ridică o labă

Un astfel de semnal – când câinele ridică o labă – a fost observat foarte rar, dar atunci când s-a întamplat, a fost clar un semnal folosit pentru a calma alt câine.

Când câinele se așază sau manifestă un semnal și mai puternic, se așază cu spatele întors la o persoană – stăpânul, de exemplu – are un efect calmant. Câinii se pot așeza cu spatele la stăpân când el este prea sever sau este supărat.

Câinele merge desenând un arc de cerc

Acest semnal este des folosit ca semnal de calmare și este unul dintre motivele pentru care câinii reacționează atât de puternic când întâlnesc alți câini și sunt forțați să meargă în linie dreaptă spre o persoană.

Instinctul le spune că este greșit să abordeze pe cineva așa – stăpânul spune contrariul. Câinele devine anxios și defensiv. Și atunci avem un câine care latră și se repede la alți câini și în cele din urmă devine un câine agresiv.

Unii câini au nevoie să deseneze curbe largi, în timp ce alții au nevoie doar de o curbă scurtă.

caine-arc-cerc

Lasă-ți câinele să meargă în arc de cerc în jurul câinelui cu care se întâlnește!

Nu-l obliga să meargă la picior în timp ce tu mergi în linie dreaptă– dă-i ocazia să facă o curbă înainte de a se întâlni cu celălalt.

Dacă ții lesa relaxată și lași câinele să decidă ce vrea să facă, deseori vezi că alege să se îndepărteze în loc să devină isteric.

Din același motiv, nu te duce spre un câine în linie dreaptă, apropie-te după ce ai desenat o jumătate de arc. Cu cât câinele este mai anxios sau agresiv, cu atât să fie curba mai largă.

Prezentarea lui Turid continuă si cu alte semnale de calmare pe care le găsești în linkul de mai sus, dar eu mă opresc aici cu traducerea. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, poți să-i cumperi cartea sau DVD-ul.

Din experiența noastră

Din experiența cu Kimi, pot să-ți spun că am văzut-o folosind semnale de calmare cu mine și cu George și cu alți câini.

Am văzut alți câini folosind semnale de calmare când se întâlneau cu ea.

Am văzut chiar și mersul în arc de cerc.

Să-ți povestesc!

Acum câțiva ani, după ce citisem despre Turid Rugaas și semnalele de calmare, s-a întâmplat să fim la plimbarea de dimineață și să ne întâlnim cu un câine necunoscut, cu stăpânul. Mare mi-a fost surpriza când am văzut că venea spre Kimi, dar pe ocolite, desenând un arc de cerc. Am rămas cu gura căscată!

Am văzut mulți alți câini lingându-se pe bot sau mirosind pe jos înainte de a se apropia de Kimi. Un fel de sunt cuminte, vreau doar să te cunosc, ești și tu cuminte?

A fost și o perioadă în care am folosit eu semnale de calmare pentru a o relaxa pe Kimi. Era perioada în care doream să trecem de la nevoile făcute pe balcon la nevoile făcute afară. Și ca să o învățăm să se țină, am folosit o cușcă de interior: o lăsam pe Kimi în cușcă când plecam la serviciu, apoi eu sau George veneam de la serviciu la prânz să o scoatem afară la nevoi, apoi o băgam iar în cușcă până veneam noi de la serviciu.

Când dădea semne de stres, adică zgărmăna cu lăbuța printre bare și era agitată, mă așezam în fața ei și îi dădeam semnale de calmare: căscam de-mi trosneau fălcile, întorceam capul într-o parte, închideam și deschideam ochii, mă lingeam pe buze. Și funcționa! Într-un minut-două, Kimi începea și ea să caște și se liniștea. Când plecam noi la serviciu, ea era deja cu burta-n sus și sforăia! Oricum n-aș fi putut să plec liniștită dacă nu o vedeam pe ea liniștită.

Trebuie să reții că nu orice semnal din partea câinelui este semn de calmare. Este nevoie să-ți cunoști câinele, să vezi cum reacționează în toate situațiile ca să identifici acele semnale.

Nu uita că semnalele de calmare sunt doar o parte din manifestările care alcătuiesc limbajul câinelui.

Îți recomand să înveți să recunoști semnalele de calmare pentru propriul beneficiu.

Așa vei putea să înțelegi ce-ți comunică un câine străin și să eviți o situație periculoasă.

Mai jos poți să o vezi pe Emily Larlham, folosind semnalele de calmare:

Dacă ți-a fost de folos acest articol, dă un share să afle mai multă lume – poate şi un LIKE la pagina de Facebook 🙂

Iulia

2 votes

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top